Enstantane Nedir?

Enstantanenin en kısa açıklaması: pozlandırma süresidir. Biraz daha açmak gerekirse, deklanşöre basıldığı zaman sensöre ne kadar süre ışık düşeceğini belirleyen değerdir. Günümüz fotoğraf makinelerin otomatik enstantane ayarı mevcuttur. Fakat çektiğiniz konuya göre bunu manuel ayarlamanız her zaman için daha doğru sonuç almanızı sağlayacaktır.

Enstanane süreleri saniye ile ifade edilir. Ortalama olarak 30 saniye ile başlayıp yine ortalama olarak 1/8000 saniyeye kadar devam edebilir. Bu özellik makineden makineye göre değişebilmektedir.

Enstantanenin Fotoğrafa Etkisi Nedir?

Enstantane, özellikle hareketli konuları çekerken hareketin sabit kalması ya da akış halini gösterebilmek için gereken çok önemli bir ayardır. Hareketsiz objeleri çekerken daha çok makinenin pozlama ayarı yani ışık ayarı için kullanılan bir değerken, hareketli objelerde ise doğru fotoğraf çekimi ve istenileni doğru fotoğraflamak adına kullanılan bir değerdir.
Örneğin hareket halindeki bir atı fotoğraflayacakken, hareket uzaması olmaması için yüksek enstantane değerinde çekmek gerekmektedir.

Sakarya Atlı Spor Köyü Sosyal Medya Çekimi/ Enstantane: 1/1000

Bir diğer örnek ise alttaki fotoğrafta akış halinde bulunan suyun fotoğraflanması. İlk fotoğrafta düşük enstantane değeri suyun akışının uzamasını, son fotoğrafa doğru giderken ise artan enstantane değeri ile suyun hareket anının yakalanmasını sağlamıştır. Bu tamamen çekeceğiniz fotoğrafta nasıl bir etki yaratmak istediğinize bağlı olarak değişir.

Bu yazımızın burada sonuna geliyoruz.

İlerleyen yazılarımızda “ISO Nedir?”, “Diyafram Nedir?” vb. Farklı konularda yazılarımız olacaktır. Takipte kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.