Animasyon nedir?

Animasyon; grafiklerin belli bir senaryo doğrultusunda canlandırılma işlemidir. Hareket, her zaman insanların ilgisini çeker ve eğlendirir. Fakat animasyon işlevi eğlendirmekten ibaret değildir. Bünyesinde mesaj barındırır, tasarımı ilginç kılar ve özgün bir nitelik kazandırır. Üstelik animasyonların eğitim amaçlı kullanılması öğrenme kolaylığı sağlar ve dil öğrenmek isteyenlere animasyon izlemeleri tavsiye edilir. Animasyonun tüm görevlerini yerine getirebilmesi; kullanıldığı yere, miktara ve en önemlisi kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Animasyonlar sadece çocuklar için değil yetişkinler için de yapılmaktadır. Bunun en güzel örneği yapımı ülkemizde gerçekleşen ilk yetişkin animasyonu olan “Fırıldak Ailesi’dir.

Multimedya uygulamalarının içinde animasyon teknik olarak ikiye ayrılır.

Nesne animasyonu:

Herhangi bir değişime uğrayan nesne ve yazıların ekran üzerinde hareketlenmeleri veya yer değiştirmeleridir.

Kare animasyonu:

Birbirinden farklı karelerin birbirleri ardında oynatılmaları suretiyle nesnelere hareket verilmesidir. Bu animasyonlar, mevcut filmlerle oynama veya yeni baştan film yapma yoluyla gerçekleştirilebilir. Kare animasyonları iki veya üç boyutlu olabilirler.

Reklamda Animasyonun Yeri

Animasyon hem grafik açıdan çekiciliği hem de sağlayabileceği mizah nedeniyle televizyon reklamlarında ve dijital reklamlarda oldukça popülerdir. Ticari animasyonlar, müşterinizin dikkatini çekmenize yardımcı olur. Güçlü bir harekete geçirici mesaj içerirler. Genel olarak 15 ile 30 saniyelik kısa pazarlama videolarından oluşurlar.

Şirketinizin ürünlerini tanıtmak ve markanızın kalitesini artırmak için ticari animasyonları kullanmanızın büyük bir getirisi olacaktır. Videodan önce gösterilen reklamlar, sosyal medya video reklamları ve televizyon reklamları ile müşteri çekmek mükemmel bir tercihtir. Bu videoların harika hikayeler anlatması ile hak ettiğiniz ilgiyi yakalamanıza yardımcı olabileceğine emin olabilirsiniz.

Turkcell’in Selocanları, Dalin’in civcivleri ve Algida’nın Aslan Max’ı gibi bazı animasyon karakterleri onlarca yıldır hayatta kaldılar ve hâlâ isimlerinden söz ettirmektedirler. Bu karakterler bulundukları markalar için çok iyi bir yatırım aracı olmuşlardır.

Örnek vermek gerekirse, efsanevi animasyon yönetmeni ve Looney Tunes yapımcılarından Tex Avery, 1966 yılında ilk üreticisi olduğu Raid “Böceksavar” reklamı ile şirketine başarı kazandırmıştır. Raid için yaptığı ticari animasyonlar da onun dışında yaptığı reklamlar da günümüzde hâlâ konuşulmakta ve sevilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.