Sosyal medya tabirini duyduğumuzda bir tarihçesi olabileceğini sanırım hiçbirimiz düşünmemişizdir. Ama tabi ki her şeyin geçmişi olduğu gibi sosyal medyanın da tarihi vardır. Sosyal medya biz farkında olmadan hayatımıza giren, bazılarımız için “İşte aradığım şey tam olarak bu!” dedirten; bazılarımız için de “Hiç gizlimiz saklımız kalmayacak mı?” şeklinde kafamızda soru işaretleri bırakan bir alan olarak karşımıza çıkmıştır.

Sosyal medya, aslında biz hiçbir şeyin farkında olmadan hayatımızın orta yerine gök taşı gibi düşmüştür. 70’li yıllarda Ward Christensen ve Randy Suess, iki bilgisayar meraklısı olarak arkadaşları ile bilgi paylaşımı içerisinde bulunmak ve haberdar olmak için BBS isimli yazılımı hayata geçirerek ilk sosyal ağ örneğini ortaya koymuşlardır. O günden sonra sosyal medya ile ilgili yenilikler süreklilik göstermeye devam etmiştir. Her gün yeni uygulamalar, yeni bilgiler, yeni sosyal ağlar gelişmektedir.

Günümüzde biz tam olarak sosyal medyanın neresindeyiz ve sosyal medyayı ne kadar etkilemekteyiz? Biraz da ondan bahsedelim…

Kendinize bu durumu hiç sordunuz mu? Sosyal medyada çok etkili olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz ama aslı şu ki hiçbir yerinde değilsiniz.  Çünkü milyonlarca insan arasında, sizin sadece bir yerlerde olduğunuzu görmek isteyenler belirli kişilerdir. Aslı şu ki sosyal medya bizi tanıtmıyor,  kendimizi birilerine tanıtmak için araç görevi görüyor.

Her gün paylaşımlar yaptığımız, mutlu göründüğümüz, gittiğimiz her yerden ve her şeyden paylaşımlar yaptığımız sosyal medya, bizden anne babamızdan daha fazla haberdar oluyor. Sosyal medya sadece bizi önemsediğini düşündürerek onu daha fazla önemsememizi sağlıyor. Muhtemelen düşündüğünüz zaman “Neden önemsemeyelim ki?” diye soruyorsunuzdur. “Bizi istediğimiz gibi tanıtan, istediğimiz gibi gösteren bir mecrayı tabi ki de önemseyeceğiz!” dediğinizi duyar gibiyim…

Çığ Gibi Büyüyen Sosyal Medya

Bu ileri teknolojiyle tanıştığımız ve bu teknolojiyi hayatımızın merkezine koyduğumuz günden beri çığ gibi büyümesine hep birlikte öncülük ettik. Birbiri ardına açılan sosyal medya adresleri sayılamaz hale geldi. Hatta bir kişinin aynı uygulamada 3-4 farklı kullanıcı adı/sayfası bulunuyor. Bazı şeyler sadece tek hesaptan takip edilmiyor. Örneğin; ilgi alanlarımız, merak ettiklerimiz ve biz istemesek bile hayatımızın merkezinde olanlar… Hepsinin yeri farklıdır. Sosyal medyayı ‘’doğru ve bilinçli’’ kullanmak, büyüyen bu tehlike için eminim ki hepimizin tek çıkış yoludur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.