Diyafram Nedir?

 

Diyafram en basit anlatımla fotoğraf makinesinin önünde takılı olan objektifin içerisinde bulunan bıçakların ne kadar açık / kapalı olduğunu gösteren değerdir. Deklanşöre bastığınızda sensöre gidecek olan ışığın ne kadar dar / açık bir aralıktan geçip sensöre ulaşacağını belirler. Diyafram ne kadar açıksa sensöre giren ışık miktarı o kadar çok, ne kadar kısıksa sensöre giren ışık miktarı o kadar az olur.

Diyaframın Fotoğrafa Etkisi Nedir?

 

Diyafram değerleri f/stop ile ölçülür. Her lensin kendine ait belli diyafram açıklığı vardır. Örneğin Canon EF 100mm f/2.8 lensinde bulunan “f/2.8” değeri lensin en açık diyafram ölçüsünü belirtmiş olur.
Diyafram değerler f/1 ile başlayıp f/32’ye kadar devam edebilir. Aşağıda en açık diyafram değeri f/1.8 olan bir lensin farklı değerlerdeki diyafram bıçaklarının açıklığını ve kısıklığını görebilirsiniz.

Peki bu değerlerin fotoğraf üzerine etkisi nedir? Öncelikle fotoğrafın pozlama değerini sağlamak için diyafram tıpkı enstantane ve iso gibi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra fotoğrafa kattığı alan derinliği etkisi de değişmektedir. Nedir bu alan derinliği derseniz, en basit tabir ile fotoğraflanan ana objenin net, arka planın ya da konu dışı şeylerin bulanık ya da net olmasıdır.

Yukarıdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi açık diyafram değerinde öndeki obje net, arka plan bulanık iken, kısık diyaframda ise kadrajdaki tüm objeler nettir. İşte diyafram tam olarak bu işe yarar.

ISO Nedir?

Iso en basit tabirle sensörün ışığa olan duyarlılığıdır. Dijital SLR makinelerde ortalama olarak 100 iso ile başlayıp, 12800 iso’ya hatta daha yüksek iso değerlerine kadar devam eder. İso’yu ışığın yetersiz olduğu yerlerde ya da doğru pozlama yaparken yükseltmeye ihtiyaç duyduğumuz yerlerde kullanırız. Fakat bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yüksek iso değerleri kullandığımızda kumlanma, gürültü, gren ya da noise diye adlandırılan fotoğrafa çok da hoş bir etki katmayan etkinin oluşmasını engellemektir. Günümüzde farklı makinelerin farklı iso performansları vardır. Bazı makineler 3200 iso değerinde dahi iyi sonuç verirken bazı makineler ise 800 iso değerinde kötü sonuçlar verebiliyor. Bu tamamen makinenin özelliklerine göre değişir.

Yukarıdaki örnekte de gördüğünüz gibi iso değeri 100 iken kumlanma yok fakat iso değeri 3200 iken kumlanma var.

Bu yazımızın burada sonuna geliyoruz.

Bir sonraki yazım Enstantane, Diyafram ve ISO üçlüsü ile doğru pozlamanın nasıl yapıldığı hakkında olacaktır. Takipte kalın. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.