İnsanları belirli bir düşünceye yöneltmek, bir ürün, hizmet, fikir ve kuruluş hakkında bilgi vermek, hedef kitlenin dikkatini çekerek bir tutum benimsemelerini sağlamak ya da görüşlerini değiştirmek amacı ile oluşturulan görsel, işitsel ve yazılı çalışmaların bütününe reklam denir. İnsanlık, tarih boyunca sinema, televizyon, radyo, gazete, dergi, ilan tahtası ve internet gibi çeşitli iletişim kanalları ile satış ve pazarlama stratejileri geliştirmiş, ürün ve hizmetlerini hedef kitleye duyurmuştur.
Reklamın asıl gayesi, var olan hedef kitleyi korurken yelpazeyi genişleterek söz konusu ürün ve hizmeti özgün bir üslup ile sunmak ve daima iyi bir seviyede tutmaktır. Reklamcılık, markanın itibarını ve değerini sarsmadan, görsel ve işitsel uyarıcılar ile algıda seçicilik yaratmaktır. Bu bağlamdan yola çıkarak bir reklamın kaliteli olması için; özgün, şaşırtıcı ve dikkat çekiciliği ile hedef kitlenin istek ve duygularını harekete geçirebilir nitelik taşıması ve ürün veya hizmeti ihtiyaç olarak nitelendirerek yararlanmaya teşvik etmesi gerekir. Beraberinde, markaya ticari itibar kazandırması, merak uyandırıcı ve cezbedici olması gibi özellikleri de bünyesinde barındırması gerekir. Reklamların, tanıtım ve satışı artırma hedeflerinin yanında ürünü ya da hizmeti hedef kitlenin zihinlerine kazımak gibi yan hedefleri vardır. Hedef kitlenin reklam içeriğindeki her detayı merak etmesi, ilgili vaatlere inanması ve denemek istemesi için reklamın; duyar, mizah, neşe, hüzün, şaşkınlık gibi pek çok farklı duyguya hitap etmesi büyük önem taşır.
Reklam Türleri Nelerdir?
Reklam denildiğinde akıllara halen ilk olarak radyo, televizyon ve gazete gibi iletişim kanalları gelse de günümüzde reklam kendini daha çok internet ortamında gösterir. Bu da ürün ve hizmetin dijital reklam desteği ile daha fazla kişiye ulaşmasına vesile olur. Şimdi reklam çeşitlerini hep birlikte inceleyeceğiz.
1. Geleneksel Medya
Analog kodlarla oluşturulmuş olan reklam yönetim sistemine denir. Geleneksel Medya türleri;
• Yazılı Reklam
• Görüntülü Reklam
• Video Reklam
• Basılı ve Analog Reklamlar
• Radyo, Televizyon ve Sinema Reklamları
2. Yeni Medya
Sayısal kodlarla oluşturulmuş, görsel ve yazılı verilerle donatılmış olan reklam yönetim sistemine denir. Yeni Medya türleri;
• Televizyon / Radyo Reklamı
• Sosyal Medya Reklamı
• Tüm Dijital Ağlar
• Arama Motorları
• Mobile Cihazlar
• Kiosklar
• PDAlar
• Kullanıcı İletişim Araçları
Televizyon ve Radyo Reklamları
Televizyon ve radyonun dâhil olduğu iletişim kanalları geleneksel reklam niteliği taşır. Günümüz teknolojisi ‘’reklam atlama’’ gibi olanaklarla her ne kadar klasik reklam algısını değiştirmeye çalışsa da reklam denilince akla ilk gelen televizyon ve radyo reklamlarıdır.
• Televizyon Reklamları: Geçmişte reklamların hedef kitleye ulaşabileceği neredeyse tek mecra televizyon reklamları idi. Her ne kadar dijital medya hayatımıza girmiş olsa da televizyon reklamları halen en çok tercih edilen ve en büyük yatırımlar yapılan mecradır.
• Radyo Reklamları: Yayın reklamcılığının sınıfında yer alan bir diğer iletişim kanalı da radyo reklamlarıdır. Hedef kitle ile iletişim kurabilmenin en etkili yollarından biridir. Çünkü insanlar geçmişten günümüze evlerinde, iş yerlerinde, en çok da trafikte radyo dinlerler ve dikkatli dinleseler de dinlemeseler de bilinçaltları birçok reklam ile dolar. Başarılı ve akılda kalıcı bir çözüm reklam türüdür.
Basılı Reklamlar
Basılı reklamlar günümüzde bir miktar dijital reklamın gölgesinde kalmış olsa da varlığını sürdürmeye devam ediyor. Teknolojinin gelişimi ile dijitalleşen dünyada hala daha gazete ve dergi okumayı tercih eden büyük bir kitle var. Basılı reklamın kalıcı oluşu en kıymetli özelliklerinden biri olarak düşünülüyor.
Dijital Reklamlar
Dijital reklamcılık; başta internet, akıllı telefon, elde taşınabilir tüm medya cihazların ve hatta otomobiller ve reklam panolarında karşımıza çıkan reklam türüdür. Hedef kitleye ulaşmanın ve geri dönüş almanın en iyi yöntemidir. Youtube, Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya kanalları ve Google gibi reklam hizmeti veren platformlarda hedef kitlenin karşısına çıkan yazılı ve görsel reklamlardır.
Ürün Yerleştirme
Geleneksel iletişim kanallarına ‘’çaktırmadan’’ yerleştirilen ürün veya hizmete denir. Bu reklam türü; bir dizi, film ya da şovun içerisine gizlenmiştir. Gizlenen ürün, kitlelerin hafızasına kazınarak markaya değer katar. Aynı zaman da filmleri ve şovları da ekonomik olarak güçlendirir.
Sosyal Medya Reklamları
Vaktimizin büyük bir çoğunluğunu ayırdığımız sosyal medya artık reklam türlerinin göz bebeği haline geldi. Yeni pazarlama tekniklerinden biri olan sosyal medya reklamları – Facebook, Instagram gibi mecralarda büyük kitleler tarafından tanınmak için oldukça etkili bir yöntemdir.
Video Reklamları
Bu reklam türünce Youtube hala en popüler mecra olarak konumunu koruyor. Youtube reklamları ile oldukça geniş bir kitleye ulaşmak, marka tanınırlığı için en etkili yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.
Gerilla Reklamlar
Çağdaş bir reklam türü olarak nitelendirebileceğimiz Gerilla Reklamlar oldukça özgün üslubu ile dikkat çekiyor. Günlük hayatta sokakta dolaşırken kitleleri hayrete düşürmek yalnızca yaratıcılığınız ile mümkün…